2011. augusztus 11., csütörtök

Csillaghullás idén augusztusban is

Idén is látványos csillaghullás várható, amikor felettünk jár a Perseidák meteorraj.
A Perseidák az egyik legismertebb, sok fényes meteort és tűzgömböt produkáló meteorraj. Népszerűsége a meleg nyári éjszakáknak is köszönhető, de hosszú időre visszanyúló jelentkezésüknek is. Első feljegyzése kínai csillagászoktól származik, időszámításunk után 36-ból. Rendszeres japán, kínai és koreai megfigyelések születtek a VIII. és XI. század közötti időszakról, a XII. és a XIX. század között azonban csak szórványosan említik. Adolphe Quételet-nek köszönhető újkori újrafelfedezése 1835-ben Brüsszelből - ő írta le először, hogy az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából látszanak szétsugárzódni, innen ered a Perseidák elnevezés.
G.V. Schiaparelli számolta ki, hogy a meteorok pályája mennyire hasonlít az 1862-ben megfigyelt Swift-Tuttle-üstökös pályaelemeihez. Ez volt az első alkalom, hogy egy meteorrajt üstökössel hoztak kapcsolatba, illetve magyarázatot nyert, hogy miért láttak olyan sok perseida meteort az 1861-1863 közötti években. A szülőüstökös 1992-ben ismét napközelben járt, és valóban, ezekben az években látványos "kitöréseket" láthattunk az aktivitásban. A sok ezer év alatt az üstökösből származó törmelékfelhő azonban mára a teljes pálya mentés szétszóródott, így Földünk minden évben áthalad azon a térrészen, amelyben a részecskék keringenek. Az apró porszemek, amelyek bolygónkhoz viszonyítva másodpervenként 61 kilométeres sebességgel lépnek be légkörünkbe, nagyjából 100 kilométer magasságban látványos fényjelenség kíséretében lefékeződnek, szétporladnak. Már július közepétől láthatunk rajtagokat, és ez az időszak augusztus végéig is eltart.
Bár a legfényesebb tűzgömbök városi ég alatt is megfigyelhetők, a meteorok sötét, zavaró fényektől mentes ég alatt a leglátványosabbak. Gyors, rövid hullócsillagokat láthatunk, a fényesebbek pályája mentén pár másodperces utánfénylő nyomjelenség is marad, amíg az izzó ioncsatorna szét nem oszlik a felsőlégkörben. Az idei előrejelzések akár 200 meteort is jósolnak óránként (rövid időszakokra), de a tapasztalatok szerint a csúcs időpontja és mértéke csak komoly bizonytalansággal jelezhető előre. Mindezek ellenére derült idő esetén érdemes pár percet vagy órát a nézelődésre szánni. Idén sajnos zavaró tényező lesz a fogyóban lévő, már az éjszaka első felében felkelő Hold fénye, de szakmailag fontos a tényleges aktivitás minél pontosabb megfigyelése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése